خلاقیت در کسبوکار روشی است در راستای یافتن راهکارهای تازه و نوآورانه برای مشکلات و شناسایی فرصتها برای بهبود. بهاینترتیب، هرکسی تا زمانی که ذهنیت درست داشته باشند و از ابزارهای مناسب استفاده کند، میتواند خلاق باشد.
به همین منظور، آزمونی را در زیر ارائه کردم که به شما کمک میکند تا دریابید چقدر خلاقیت دارید.
آزمون سنجش میزان خلاقیت
محدوده زمانی: ۰
خلاصه آزمون
۰ از ۱۶ سوالات تکمیل شده است.
پرسش و پاسخ:
۱
۲
۳
۴
۵
۶
۷
۸
۹
۱۰
۱۱
۱۲
۱۳
۱۴
۱۵
۱۶
Information
جهت شروع آزمون بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
برای هر سوال، پاسخی را انتخاب کنید که شما را بهتر توصیف میکند. لطفاً به سؤالات به گونه ای پاسخ دهید که واقعاً آنگونه هستید (بهجای اینکه فکر کنید باید باشید) و نگران نباشید درصورتیکه بعضی از سؤالات در جهت اشتباه باشند.
در حال حاضر آزمون به پایان رسیده است. شما نیز میتوانید دوباره شروع کنید.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
شما برای به پایان رساندن آزمون، روی گزینه شروع آزمون باید کلیک کنید:
نتیجه
۰ از ۱۶ به سوالات به درستی جواب داد
وقت شما:
زمان سپری شده است
امتیاز شما ۰ از ۰ است , (۰)
دسته بندی ها
دسته بندی نشده۰%
حال با توجه به جمع امتیازات، به توضیحات زیر مراجعه کنید:
از استعداد خلاقیت خود مطمئن نیستید. شاید شما فرصتهایی برای خلاقیت نداشتهاید یا شاید قانع شدهاید که شما یک فرد خلاق نیستید. درهرصورت، به دنبال فرصتی برای بهبود کارهایی باشید که انجام میدهید، حتی اگر هیچ مشکلی در حال حاضر وجود نداشته باشد. از اینکه میتوانید چقدر خلاق باشید. اگر به خودتان فرصتی در این رابطه بدهید، تعجب خواهید کرد که چقدر خلاق هستید.
خلاقیت در زندگی تان به نسبت جریان دارد. موفقیتهایی را داشتهاید، بنابراین اکنون وقت آن رسیده است که خودتان را شل کنید و بکشید. ایدهها و دیدگاههای خود را با دیگران به اشتراک بگذارید و از آنها بپرسید که مشکلات را چگونه میبینند. یک رویکرد مشارکتی برای یافتن مشکل پیدا کنید و با دیگران برای ایجاد و نوآوری کار کنید. ابزار و منابع زیر کمک خواهد کرد که به سطح بعدی خلاقیت دست یابید.
خلاقیت یکی از نقاط قوت شماست و ذهنهای نوآورانه و خلاقانه بهشدت دنبال آن هستند. پس توانایی خود را پنهان نکنید! به دنبال راهی برای به اشتراک گذاشتن روند خلاقیت خود با دیگران باشید. همکاران و همتیمیهای خود را در حرفههای خلاقانه مشغول سازید و خلاقیت را در گروه و سازمان خود ارتقا بخشید؛ و به یاد داشته باشید که همیشه میتوانید خلاقتر باشید.
۱
۲
۳
۴
۵
۶
۷
۸
۹
۱۰
۱۱
۱۲
۱۳
۱۴
۱۵
۱۶
پاسخ داد:
مرور
سوال ۱ از ۱۶
۱. سوال
افراد خلاق باید با ایدههای فراوانی، درگیر شوند. دیگران هم باید آن ایدهها را پیادهسازی کنند.
سوال ۲ از ۱۶
۲. سوال
اگر مشکلی داشته باشم، اجازه میدهم خودم را مجبور کنم تا حل مسئله را کنار بگذارم و فاصلهای بین خودم و مسئله ایجاد نمایم.
سوال ۳ از ۱۶
۳. سوال
وقتی ایدههایم را پیدا میکنم، خودم را با عباراتی مانند «نمیتوانم» یا «نمیکنم» تسلیم میکنم.
سوال ۴ از ۱۶
۴. سوال
مشغول هستم و بهمحض اینکه یک ایده خوب داشته باشم، با پیادهسازی بهپیش خواهم رفت.
سوال ۵ از ۱۶
۵. سوال
اطلاعات را از منابع متنوعی جمعآوری میکنم تا با آنچه در زمینه کاری من اتفاق میافتد، بهروز باقی بمانم.
سوال ۶ از ۱۶
۶. سوال
من مشکلات، شکایات و تنگناها را بهعنوان فرصتها و نه بهعنوان مسائل مشاهده میکنم.
سوال ۷ از ۱۶
۷. سوال
هنگام حل مشکل، سعی میکنم در مورد درک کنونیام از یک مسئله بهمنظور ایجاد یک بینش عمیقتر در آن، بازاندیشی کنم.
سوال ۸ از ۱۶
۸. سوال
من اغلب ایدههای خوب را نادیده میگیرم زیرا منابع لازم برای پیادهسازی آنها را ندارم.
سوال ۹ از ۱۶
۹. سوال
مشکلات و مسائل را گیجکننده میبینم. آنها باعث میشوند تمرکزم را روی کار واقعی از دست بدهم.
سوال ۱۰ از ۱۶
۱۰. سوال
اطمینان دارم که میتوانم ایدههای خلاقانهای برای حل مشکلات ایجاد کنم و انگیزهای برای اجرای راهحلها دارم.
سوال ۱۱ از ۱۶
۱۱. سوال
زمانی را برای بررسی نحوه کار چیزها صرف میکنم، حتی وقتیکه مسائل و مشکلاتی وجود نداشته باشد.
سوال ۱۲ از ۱۶
۱۲. سوال
من همیشه به دنبال علل مشکلات هستم، بهطوریکه میتوانم بفهمم که واقعاً چه اتفاقی میافتد.
سوال ۱۳ از ۱۶
۱۳. سوال
به دنبال چیزهایی در محیطم هستم تا به من برای پیدا کردن تفسیرهای جدید از مشکلات، الهام ببخشد.
سوال ۱۴ از ۱۶
۱۴. سوال
در مورد مسائلی که در حال حاضر مهم هستند تمرکز میکنم؛ ترجیح میدهم دربارهی مشکلات آینده درزمانی که به وجود میآیند، نگران باشم.
سوال ۱۵ از ۱۶
۱۵. سوال
هنگام جمعآوری اطلاعات در مورد یک مسئله، دنبال راهحلهایی میگردم که جایی درگذشته کارکرده است.
سوال ۱۶ از ۱۶
۱۶. سوال
وقتی ایدههایم را میسازم، آنها را ارزیابی میکنم و بهسرعت ایدههایی را که دوست ندارم، حذف میکنم.
توانایی خلاقیت را در خود تقویت کنید
یک فرایند خلاقیتمؤثر معمولاً شامل پنج مرحله میشود:
۱-آمادهسازی:غرق شدن و فرورفتن در مشکلات و موضوعاتی که جالب هستند و موجب کنجکاوی میشوند.
۲-نهفتگی: اجازه دادن به ایدهها برای ماندن در ذهن شما بدون فکر کردن خودآگاهانه به آنها.
۳-بینش: تجربهی لحظهای که مشکل را حس میکنید و میدانید مسئله اساسی است.
۴-ارزیابی: زمان لازم برای اطمینان از اینکه بینش ما از مسئله، ارزش کافی برای جبران هزینههای مختلف گنجاندهشده در پیادهسازی را فراهم میآورد.
۵-توسعه:ایجاد یک برنامه برای پیادهسازی راهحل و پیگیری از طریق آن.
ما این پنج مرحله را در فرایند زیر قرار دادهایم. اینیک راه روشن و عملی بهمنظور فکر کردن در مورد خلاقیتو استفاده از آن در زندگی روزمره و در محل کار برای شما فراهم میکند.
۱-یافتن مشکلات (آمادهسازی)
(سؤالات ۶، ۹، ۱۱، ۱۴، ۱۵)
افرادی که خلاقیتدارند، دست روی دست نمیگذارند و اجازه نمیدهند تا مشکلات به مرحلهی سطحی برسند. در عوض، محیط خود را برای مشکلات بالقوه پویش میکنند و از زمان بهخوبی استفاده مینمایند. همچنین، از به وجود آمدن فرصتهایی برای تغییر چیزها هیجانزده میشوند. از تغییر نمیترسند؛ آن را در آغوش میگیرند.
ابتدا به دنبال مشکلات و مسائل بالقوهای بگردید که برای شما جالب هستند. وقتی در حال یادگیری بهمنظور حل خلاقانهی مشکلات هستید، اینها چیزهایی هستند که شما بیشتر انگیزه خواهید گرفت. سپس وقتی اعتمادبهنفس تان بیشتر میشود، خود را برای بررسی مسائلی پیچیدهتر به چالش بکشید تا خلاقیترا برانگیخته کنید.
۲-جمعآوری و تفکر درباره اطلاعات (نهفتگی)
(سؤالات ۲، ۵)
وقتی یک مسئله یا مشکل بالقوه دارید، هرچه میتوانید دربارهی آن اطلاعات جمع کنید. این بخشی از برانگیخته کردن خلاقیتاست. راهکارهایی را بررسی کنید که قبلاً مورد آزمایش قرارگرفتهاند (هم در سازمان شما و هم در سایر نقاط) و ایدههایی را شناسایی کنید که ممکن است در نظر گرفتهشده باشند اما هیچوقت عملی نشده باشند.
در این مرحله، ایده خوبی است که برای مدتی از مشکل دور بمانید و اجازه دهید تا خلاقیتتان تحریک شده و افکار و ایدههای جدید به ذهن شما وارد شوند. هنگامیکه به مدت طولانی بر یک موضوع تمرکز میکنیم، تمایلی به فکر کردن اساسی به یک یا دو ایده وجود دارد و این میتواند دیگر ایدههای خوب را حذف کند. (یکی از مزایای فعال بودن در حل مشکلات این است که برای ذخیرهی ایدهها وقت دارید نه اینکه تحتفشار قرار بگیرید تا یک راهحل سریع برای مشکل پیدا کنید.)
۳-اکتشاف مشکلات (بینش)
(سؤالات ۳، ۷، ۱۲)
هنگامیکه مشکل تان را شناسایی و تأیید کردهاید، میتوانید ببینید که چه اتفاقی در حال رخ دادن است. اغلب، مشکل اولیه ای که شناسایی میشود، نشانهای از یک مشکل عمیقتر است؛ بنابراین شناسایی علت اصلی مشکل، بسیار مهم است. بااینحال، آنقدر بدبین نباشید که منفی فکر کنید. آنچه اغلب افرادی که خلاقیتدارند را از دیگران جدا میکند، توانایی دیدن موانع بالقوه گذشته و باور به بینشهای خودشان است. بهعنوانمثال، میتوانید بهراحتی بینش عالی را از طریق گفتن، «اوه آن هرگز نمیتواند مشکلی باشد!» از دست بدهید؛ اما هرگز نخواهید دانست که آیا چیزی مشکوک است یا خیر، مگر اینکه به خودتان اجازه دهید تا این امکان را بررسی کنید.
۴-تهیه و ارزیابی ایدهها (ارزیابی)
(سؤالات ۴، ۱۳، ۱۶)
هنگامیکه بینش روشنی به علت مسئله دارید، میتوانید به تولید ایدهها برای یک راهکار اقدام کنید. در اینجا میخواهید تا حد امکان به دنبال راههای بسیاری برای الهام بخشیدن به ایدهها بگردید. خرد جمعی، خرد جمعی معکوس برای این مرحله از خلاقیت، بسیار پرکاربرد هستند، اما با مشکلاتی که در متغیرهای گروه ایجاد میشوند، میتوان آنها را تحت تأثیر قرار داد.
۵-پیادهسازی (توسعه)
(سؤالات ۱، ۸، ۱۰)
تصور غلط رایج این است که افراد با توانایی خلاقیتهمهوقت خود را صرف فکر کردن به ایدههای جدید و جالب میکنند. در حقیقت، افراد واقعاً خلاق، یک ایده خوب را تشخیص میدهند و با آن کار میکنند.
برای این مرحله نهایی، باید متعهد شوید که ایدههای خود را بپذیرید و آنها را تحقق بخشید و باید اطمینان داشته باشید که واقعاً میتوانید ایدههای نوآورانهای را پیشنهاد کرده و تغییر را الهام بخشید. این گونه می توانید خلاقیتداشته باشید.
برای پیادهسازی موفق ایدههای تان، یک طرح جامع ایجاد کنید و از برنامههای عملی برای پروژههای ساده و روشهای رسمیتر مدیریت پروژه برای پروژههای بزرگتر و پیچیدهتر، استفاده نمایید. همچنین باید بتوانید ایده خود را به دیگران در سازمان تان عرضه کنید. اگر ایده شما احتمالاً بر سایر افراد اثر میگذارد، خواستار این خواهید شد که مهارتهای مدیریتی قوی را برای تغییرات ایجاد کنید تا افراد اطراف شما، محصولات خلاقیتشما را بپذیرند و از آن استفاده کنند. هنگامیکه یک ایده را به مرحله اجرای موفقیتآمیز میآورید، انگیزه و الهام خواهید گرفت که دوباره و دوباره این روند را تکرار کنید!
نکات کلیدی
در محل کار برخی افراد بهطور طبیعی خلاقتر از دیگران هستند. بااینحال، این بدان معنا نیست که همه ما نمیتوانیم یاد بگیریم که خلاقتر باشیم و از ابزارهای خلاقیتو فنهای در زندگی روزمرهمان استفاده نکنیم.
در هسته اصلی آن، خلاقیتتوانایی دیدن چیزهای آشنا با یک نور جدید است و اولین قدم برای خلاقیت بیشتر، آموزش دادن به خودتان است تا فرصتهایی را برای بهبود سیستمها و پروسههای اطراف خود بیابید. سپس اطلاعات را جمعآوری کنید، علت اصلی مسائل و مشکلات را پیدا کرده و ایدههای خود را تولید و ارزیابی نمایید؛ و فراموش نکنید که کارهای عملی در اجرای ایدههای شما کلید موفقیت واقعی است!